Boodschap aan alle zenuwpezen: kom even afkicken van de stress in een Paraguayaans dorp of stadje, zoals Concepcion. Op de heetste momenten tijdens de namiddag is het siësta. Mensen zitten op een stoeltje voor hun winkeltjes, terere uitwisselend, krantje lezen, oma met krulspelden in het haar. Er rijden nauwelijks auto’s, brommers snorren voorbij, fietsen klingelen en paardenkarren rammelen. Een schriel paard lummelt op zijn dooie akkertje door de straten, kippen scharrelen in het rond en twee flikken liggen te soezen voor de ingang van de plaatselijke bank. In Heladeria Amistad eten locals een ijsje, kwestie van de lichaamstemperatuur een paar graden naar beneden in deze bakoven. Heel af en toe doorbreekt een pick up de rust met de typische Cumbia muziek richting strand. Want ja, er is nog een gezellig strandje aan de Rio Paraguay. Niet bepaald Copacabana beach of Blankenberge plage. Geen bimbo’s of David Hasselhoff lookalikes hier. Vrouwen staan met al hun kleren aan in het water, terere in de ene hand en spartelende jonge ukkies in de andere. Een man leurt met chipas, een calorieatoombom samengesteld uit maïs, maniokbloem, kaas, eieren en varkensvet, een combinatie voor fans van verzadigde vetzuren. Een compilatie van de plaatselijke knuffelrock schalt uit een eigenhandig gebricoleerde disco. Wat een leuk en ontspannen familiesfeertje. Ja, Concepcion is misschien zonder grote toeristische attracties, maar het heeft een authenticiteit dat ik zelden heb ervaren.

P1010106 P1010107c P1010116a P1010116b P1010125 P1010107a